Persberichten

Veertien stukken Meissen servies terug naar erven Joodse eigenaar

6 januari 2020

DEN HAAG, 6 januari 2020 - De Restitutiecommissie heeft de Minister van OCW geadviseerd veertien stukken Meissen servies terug te geven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke Duitse eigenaar Herbert Gutmann. De minister heeft dit advies overgenomen.

107 objectgroepen Meissen porselein terug naar erven Joodse eigenaar

23 december 2019

DEN HAAG, 23 december 2019 - De Restitutiecommissie heeft de minister van OCW geadviseerd 107 objectgroepen Meissen porselein terug te geven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke Duitse eigenaar Franz Oppenheimer. De minister heeft dit advies overgenomen.

Bindend advies over schilderij Berglandschap met boomstronk door Jacob van Geel

28 november 2019

DEN HAAG, 28 november 2019 - De Restitutiecommissie heeft bindend advies uitgebracht over het verzoek tot teruggave van het schilderij Berglandschap met boomstronk door Jacob van Geel, thans in bezit van de gemeente Rotterdam. De commissie is van oordeel dat de gemeente niet verplicht is tot restitutie.

Tekening Max Liebermann terug aan de rechthebbenden

28 mei 2019

DEN HAAG, 28 mei 2019 - De Restitutiecommissie heeft bij bindend advies van 16 april 2019 besloten dat het Stadsarchief Amsterdam de tekening Judenviertel in Amsterdam door Max Liebermann moet teruggeven aan de erven van de oorspronkelijk eigenaren.

Bindend advies over schilderij ‘Bild mit Häusern’ van Wassily Kandinsky

1 november 2018

Den Haag, 1 november 2018 – De Restitutiecommissie heeft bindend advies uitgebracht over het verzoek tot teruggave van het schilderij Bild mit Häusern van Wassily Kandinsky, thans in bezit van de gemeente Amsterdam. De commissie is van oordeel dat de gemeente niet verplicht is tot restitutie.

Bindend advies over sculptuur ‘Mozes’, toegeschreven aan Alessandro Vittoria

31 mei 2018

Den Haag, 31 mei 2018 – De Restitutiecommissie heeft bindend advies uitgebracht over het verzoek tot teruggave van de sculptuur ‘Mozes’, toegeschreven aan Alessandro Vittoria, thans in bezit van Museum De Fundatie te Zwolle. De commissie heeft het museum geadviseerd het bronzen beeld te restitueren aan de erfgenamen van Emma Budge.

Kunstwerk uit Project Vermiste Werken terug naar erfgenamen

4 januari 2018

DEN HAAG, 4 januari 2018 - De Restitutiecommissie heeft minister Van Engelshoven van OCW geadviseerd een pasteltekening uit de rijkscollectie terug te geven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaren. De minister heeft dit advies overgenomen.