Spring naar content

Vacature secretaris Restitutiecommissie (24u)

15 januari 2024

De Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog (hierna: de Restitutiecommissie) adviseert op verzoek van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over restitutieverzoeken met betrekking tot nazi-roofkunst. De Restitutiecommissie is op zoek naar een Secretaris ter ondersteuning van de commissie. Heb je interesse in deze fascinerende functie? Solliciteer dan op de vacature van secretaris!

SOLLICTEER NU

Wat ga je doen?

De restitutieverzoeken hebben niet alleen betrekking op kunstwerken, zoals schilderijen, tekeningen en sculpturen, maar ook op voorwerpen van toegepaste kunst, antiek, joodse rituele objecten en andere voorwerpen met een culturele waarde. Deze kunstwerken kunnen in het bezit zijn van de Nederlandse Staat (rijkscollectie) of in het bezit van provincies, gemeenten, een stichting of een particulier (niet-rijkscollectie). Voor kunstwerken die in bezit zijn van de Staat en kunstwerken die niet in het bezit zijn van de Staat, gelden in geval van een verzoek om restitutie verschillende procedures. In het eerste geval geeft de Restitutiecommissie een advies aan de minister, in het laatste geval geeft de Restitutiecommissie een bindend advies aan twee partijen (de huidige bezitter en de rechtsopvolger(s) van de voormalige eigenaar).

Gelet op de onafhankelijke positie van de Restitutiecommissie valt het secretariaat onder de inhoudelijke verantwoordelijkheid van de Restitutiecommissie en werkt het onder verantwoordelijkheid van de Voorzitter.

Als secretaris fungeer je samen met het team als extern aanspreekpunt voor restitutieverzoeken en heb je een dienstverlenende en adviserende rol ten behoeve van de Restitutiecommissie. Jouw voornaamste taken omvatten het voorbereiden en opstellen van conceptadviezen of bindende adviezen van de Restitutiecommissie, samen met de collega secretaris. Hierbij voer je tevens andere voorbereidende werkzaamheden uit die gerelateerd zijn aan de taken van de Restitutiecommissie, zoals het opstellen van voorbereidende notities en het bieden van ondersteuning tijdens vergaderingen en mondelinge behandelingen.

Wat neem jij mee?

 • Je hebt een afgeronde juridische opleiding op academisch niveau
 • Je beschikt over minimaal 5 jaar relevante werkervaring
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met/kennis van (kunst)historie, bij voorkeur kennis van de Tweede Wereldoorlog
 • Je hebt oog voor de politieke, bestuurlijke en maatschappelijke gevoeligheid van het onderwerp
 • Je hebt ervaring met juridische procedures
 • Je beschikt over uitstekende schriftelijke en mondelinge beheersing van de Nederlandse én Engelse taal
 • Je beschikt over passieve beheersing van de Duitse taal
 • Je hebt het vermogen onder druk van deadlines en in teamverband te werken
 • Je beschikt over analytisch denkvermogen en bent flexibel

Wat bieden wij jou?

 • Een uitdagende functie binnen een interessant en complex werkveld in een inspirerende werkomgeving in hartje Den Haag. Thuiswerken behoort tot de mogelijkheden
 • Het salaris bedraagt, afhankelijk van kennis en ervaring, minimaal € 4.343,- en maximaal € 6.206,- (schaal 11 CAO-CAOP) bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek.
 • Een jaarcontract met uitzicht op een vaste aanstelling
 • Een vakantietoelage van 8 % op jaarbasis
 • Een Individueel Keuzebudget van 9,56 % op jaarbasis
 • Een goede pensioenregeling bij het ABP
 • Een NS Businesscard voor trein, metro, bus en tram die je ook privé kunt gebruiken
 • Een netto internetvergoeding en een bijdrage in de ziektekosten
 • Een buddy die jou het eerste jaar wegwijs maakt binnen onze organisatie
 • Een ruime keuze aan scholings- en ontwikkelingsmogelijkheden waaronder een online leerplatform

Wie zijn wij?

Werken aan maatschappelijke uitdagingen en complexe arbeidsvraagstukken. Dat is wat we bij het CAOP doen. Vol passie houden wij ons dagelijks bezig met actuele onderwerpen als het lerarentekort, de werkdruk in zorg en onderwijs, de invloed van technologie op de werkvloer, duurzame ontwikkeling van werkenden en werkzoekenden, cao-onderhandelingen, en nog veel meer. Dit doen we door advies, onderzoek, opleiding en ondersteuning te bieden. Maar ook door opdrachtgevers fonds-, project- en programmamanagement uit handen te nemen. Samen werken we aan een betere samenleving, zorgen we voor impact en maken we écht het verschil.

Het secretariaat van de Restitutiecommissie is ondergebracht bij CAOP. Dat betekent dat de secretaris in dienst treedt bij de Stichting CAOP en deel uitmaakt van een team met juridische professionals. Het secretariaat van de Restitutiecommissie bestaat op dit moment in totaal uit 2 secretarissen, één procescoördinator, één officemanager en één communicatieadviseur.

Meer weten?

Meer informatie over de functie van secretaris kun je verkrijgen bij Noëlle Bynoe (secretaris), telefoonnummer 06 2694 3687 of Toon van Mierlo (voorzitter), telefoonnummer 070 376 59 92. Voor vragen over de procedure kun je terecht bij Frank Korendijk via hrm@caop.nl.
Meer informatie over het werk van de Restitutiecommissie vind je op deze website.

Solliciteren?

Ben je enthousiast over deze functie en denk je aan het profiel en de eisen te voldoen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Stuur ons een motivatie en je CV voor 1 februari 2024 via onze sollicitatiepagina.

De sollicitatieprocedure bestaat uit 2 gespreksrondes, deze vinden plaats op een nader te bepalen datum en tijdstip. Een capaciteiten- en persoonlijkheidstest en een integriteitscan maken deel uit van de sollicitatieprocedure.

 

Het CAOP staat middenin de samenleving en werkt dagelijks aan maatschappelijk uitdagingen. Dat kan alleen als onze organisatie een goede afspiegeling is van de maatschappij. Wij streven naar divers en inclusief samengestelde teams, waarin respect centraal staat. Alleen dan leren wij onze maatschappij beter te begrijpen en kunnen onze adviezen van waarde zijn.

Contact

Abonneer op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe adviezen en ontwikkelingen binnen de Restitutiecommisse

Lees de laatste berichten

Actueel