Spring naar content

Tekening Max Liebermann terug aan de rechthebbenden

28 mei 2019
Judenviertel in Amsterdam door Max Liebermann (foto: Stadsarchief Amsterdam) Judenviertel in Amsterdam door Max Liebermann (foto: Stadsarchief Amsterdam)

DEN HAAG, 28 mei 2019 – De Restitutiecommissie heeft bij bindend advies van 16 april 2019 besloten dat het Stadsarchief Amsterdam de tekening Judenviertel in Amsterdam door Max Liebermann moet teruggeven aan de erven van de oorspronkelijk eigenaren.

De tekening heeft behoord tot de collectie van het joodse echtpaar dr. Gustav en Clara Kirstein, dat in de jaren dertig van de vorige eeuw in Duitsland slachtoffer werd van de anti-joodse maatregelen van het naziregime. Naar het oordeel van de commissie is voldoende gebleken dat het bezit van de tekening onvrijwillig is verloren door omstandigheden die direct verband hielden met het naziregime.

Het Stadsarchief en de erven Kirstein zijn na het uitbrengen van het advies overeengekomen dat het Stadsarchief de tekening door Max Liebermann aankoopt.

Over de Restitutiecommissie

De Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog adviseert over claims op tijdens de naziperiode verloren cultuurgoederen, zogeheten roofkunst. Sinds haar start in 2002 heeft de Restitutiecommissie 158 adviezen uitgebracht en zijn 180 claims aan haar voorgelegd. De commissie staat onder voorzitterschap van Fred Hammerstein.

Relevant bindend advies: Tekening Judenviertel in Amsterdam door Max Liebermann

Contact

Abonneer op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe adviezen en ontwikkelingen binnen de Restitutiecommisse

Lees de laatste berichten

Actueel