Spring naar content

Schilderij Vechtende kaartspelers terug naar erven Meijer Marcus van Praag

14 maart 2024
Vechtende kaartspelers door onbekende maker NK3533 - Vechtende kaartspelers door een onbekende maker (foto: RCE)

Den Haag, 14 maart 2024 – De Restitutiecommissie adviseert de Staatssecretaris Cultuur en Media het olieverfschilderij Vechtende kaartspelers (kunstenaar onbekend) te restitueren aan de erven van de Joodse antiquair Meijer Marcus van Praag (1871-1943). Het schilderij maakt deel uit van de Nederlands Kunstbezit (NK)-collectie en bevindt zich momenteel in het CollectieCentrum Nederland in Amersfoort.

De commissie concludeert op basis van onderzoek door het Expertisecentrum Restitutie (ECR) dat het in hoge mate aannemelijk is dat het schilderij afkomstig is uit de collectie van de Joodse antiquair Meijer Marcus van Praag. Ook is het voldoende aannemelijk geworden dat hij het bezit van het schilderij in 1941 onvrijwillig is verloren door omstandigheden die direct verband houden met het naziregime.

Uit onderzoek blijkt dat Van Praag het schilderij vanuit zijn privécollectie in oktober 1941 aan kunstverzamelaar A.C.N. van der Sloot heeft verkocht. Deze verkoop hield verband met de maatregelen van de bezetter tegen Joodse burgers en kwam voort uit lijfsbehoud.

De Staatssecretaris Cultuur en Media heeft het advies van de Restitutiecommissie overgenomen en zal overgaan tot restitutie van het schilderij Vechtende kaartspelers aan de erven van Meijer Marcus van Praag.

Relevant advies en samenvatting: Van Praag

Contact

Abonneer op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe adviezen en ontwikkelingen binnen de Restitutiecommisse

Lees de laatste berichten

Actueel