Spring naar content

Schilderij Landschap met een waterval gaat terug naar erven Gosschalk

1 juni 2023
Verzoekers met het schilderij Landschap met een waterval door Jacques d'Arthois Verzoekers met het schilderij Landschap met een waterval door Jacques d'Arthois

Den Haag 31 mei 2023 –  Onderzoek in opdracht van de Restitutiecommissie heeft geleid tot teruggave van het schilderij ‘Landschap met een waterval’ van de kunstenaar Jacques d’Arthois aan de erven van Joseph Henri Gosschalk (1875-1952). Het werk bevindt zich vanaf 1958 in de collectie van Stichting Museum aan het Vrijthof.

Uit onderzoek is gebleken dat het in hoge mate aannemelijk is dat het schilderij heeft toebehoord aan Gosschalk. Niet duidelijk is geworden of het schilderij voor of na de Duitse Invasie van Nederland uit diens bezit is geraakt. De Stichting Museum aan het Vrijthof heeft verklaard het schilderij te willen restitueren op basis van de aanname dat Gosschalk dit onder moeilijke omstandigheden omstreeks de Duitse invasie heeft moeten verkopen.

De Restitutiecommissie heeft de schikking in een bindend advies vastgelegd.  De overdracht van het schilderij door de Stichting aan de erven heeft vandaag plaatsgevonden.

Gerelateerd advies: Bindend advies (na schikking) inzake Gosschalk / Stichting Wagner-de Wit

Contact

Abonneer op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe adviezen en ontwikkelingen binnen de Restitutiecommisse

Lees de laatste berichten

Actueel