Spring naar content

Dick Oostinga plaatsvervangend voorzitter Restitutiecommissie

1 februari 2023

Dick Oostinga gaat als plaatsvervangend voorzitter vanaf vandaag tijdelijk leiding geven aan de Restitutiecommissie. Dat maakte staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media vandaag bekend.

De Restitutiecommissie bestaat sinds 2001 en geeft de staatssecretaris advies over verzoeken tot restitutie van cultuurgoederen die in het nazitijdperk zijn geroofd of op een andere manier onvrijwillig zijn verloren.

Afgelopen week dienden voorzitter Jacob Kohnstamm en plaatsvervangend voorzitter Els Swaab hun ontslag in bij de staatssecretaris wegens een interne aangelegenheid. In het persbericht maakt de staatssecretaris grote waardering kenbaar voor de inzet van beiden als lid van de Restitutiecommissie.

Jurist en oud-notaris Dick Oostinga is lid van de Restitutiecommissie sinds 2018. Met zijn benoeming als plaatsvervangend voorzitter kan de onafhankelijke commissie haar belangrijke werk onverminderd voortzetten, waaraan ook de staatssecretaris hecht. De staatssecretaris besluit over benoeming van de commissieleden; zij gaat op korte termijn op zoek naar een nieuwe voorzitter en een commissielid.

De commissie zal alles in het werk stellen om optimaal invulling te blijven geven aan haar opdracht. Graag benadrukt zij dat het in 2021 aangepaste beleid en beoordelingskader hierbij ongewijzigd de leidraad zal blijven voor de commissie.

 

Contact

Abonneer op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe adviezen en ontwikkelingen binnen de Restitutiecommisse

Lees de laatste berichten

Actueel