Spring naar content

Afwijzing twee claims op schilderij Moeyaert

21 juli 2016
NK 3401 - God verschijnt aan Abraham te Sichem door C.N. Moeyaert (foto: Museum Catharijneconvent) NK 3401 - God verschijnt aan Abraham te Sichem door C.N. Moeyaert (foto: Museum Catharijneconvent)

DEN HAAG, 21 juli 2016 – De Restitutiecommissie heeft de minister van OCW geadviseerd om twee claims op een schilderij door Claes Nicolaesz Moeyaert af te wijzen. Beide adviezen zijn overgenomen door de minister.

Het schilderij God verschijnt aan Abraham te Sichem door Moeyaert maakt deel uit van de collectie Nederlands Kunstbezit en bevindt zich in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Daar is het opgenomen in de vaste opstelling van bijbelschilderkunst rond Rembrandt. De teruggave van het schilderij werd verzocht zowel door erfgenamen van Siegfried Granaat als door de erfgenaam van Gustaaf Hamburger.

Uit onderzoek door de commissie is gebleken dat het schilderij in 1941 door de Dienststelle Mühlmann in beslag is genomen in de woning van Siegfried Granaat ten behoeve van het Führermuseum in Linz. Granaat was in 1940 gevlucht naar Engeland. Hoewel het schilderij zich op het moment van de inbeslagname wel in zijn huis bevond, was Granaat op dat moment niet meer de eigenaar. Granaat had het schilderij in 1930 verkocht aan Hamburger & Co Bankierskantoor. Sinds 1936 hield Granaat het in bewaring voor kunsthandelaar Herman Hamburger, een oom van Gustaaf Hamburger, aan wie de bank het toen verkocht.  Hoewel een aantal geroofde schilderijen uit de collectie van Herman Hamburger na de oorlog werd afgegeven aan Gustaaf Hamburger, gebeurde dat in het merendeel van de gevallen met toestemming van de zoon van Herman.

De commissie concludeert daarom dat onvoldoende aannemelijk is dat het schilderij door Moeyaert ten tijde van het bezitsverlies in 1941 eigendom was van Siegfried Granaat of van Gustaaf Hamburger. Daarom heeft de Commissie de minister geadviseerd om de claim van zowel de erven van Siegfried Granaat als die van de erfgenaam van Gustaaf Hamburger af te wijzen.

Over de Restitutiecommissie

De Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog adviseert over claims op tijdens de naziperiode verloren cultuurgoederen, zogeheten roofkunst. Sinds haar start in 2002 heeft de Restitutiecommissie 144 adviezen uitgebracht en zijn 164 claims aan haar voorgelegd.

Relevante adviezen:

Contact

Abonneer op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe adviezen en ontwikkelingen binnen de Restitutiecommisse

Lees de laatste berichten

Actueel