Spring naar content

Afwijzing claim op schilderij van Salomon Koninck

26 maart 2015
NK 2694 - Oude man met baard door S. Koninck (foto: RCE)

DEN HAAG – De Restitutiecommissie heeft de minister van OCW geadviseerd een claim op een schilderij van Salomon Koninck uit de Rijkscollectie af te wijzen. Het advies is overgenomen door de minister.

Het advies betreft het schilderij Oude man met baard van de kunstenaar Salomon Koninck (1609-1656), dat deel uitmaakt van de Nederlands Kunstbezit-collectie en dat zich bevindt in het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het schilderij is in het begin van de Tweede Wereldoorlog door de kunsthandel Firma D. Katz te Dieren verkocht aan de Duitser Alois Miedl, die kort daarvoor de Amsterdamse kunsthandel J. Goudstikker N.V. had overgenomen. Het schilderij is vervolgens doorverkocht aan een kunstinkoper voor Adolf Hitlers zogenoemde Führermuseum. In een tentoonstellingscatalogus van Katz uit 1939 werd bij het schilderij van Salomon Koninck als vroegere collectie onder meer ‘Stettiner, Parijs’ genoemd, waarmee volgens verzoekers de joodse familie Stettiner en/of kunsthandel Stettiner et Cie. te Parijs werd bedoeld. Bij onderzoek van de Restitutiecommissie is geen informatie gevonden over het moment waarop het schilderij uit het bezit van ‘Stettiner, Parijs’ is geraakt.

De Restitutiecommissie concludeert dat het eigendomsrecht van de familie Stettiner en/of kunsthandel Stettiner et Cie. te Parijs gedurende de voor het restitutieverzoek relevante periode niet in hoge mate aannemelijk is en adviseerde de minister van OCW daarom om de claim van verzoekers op het kunstwerk af te wijzen.

De Restitutiecommissie

Sinds januari 2002 heeft de Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog 132 adviezen uitgebracht en werden 153 claims aan haar voorgelegd. De commissie staat sinds 1 januari 2009 onder voorzitterschap van Willibrord Davids.

Relevant advies: Stettiner

Contact

Abonneer op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe adviezen en ontwikkelingen binnen de Restitutiecommisse

Lees de laatste berichten

Actueel